Het eerste consult


Het eerste bezoek aan de praktijk bestaat uit een intakegesprek en een behandeling. Het intakegesprek bestaat uit een vragengesprek om meer informatie te krijgen over uw klachten en de oorzaken hiervan. Daarnaast wordt er naar uw tong gekeken en wordt er aan uw pols gevoeld.

De pols- en tongdiagnose zijn een belangrijk onderdeel binnen de Chinese geneeskunde om tot een juiste diagnose te komen. Aan de hand van de diagnose wordt een behandelplan opgesteld. Vervolgens wordt er een start gemaakt met de behandeling.

 

Afhankelijk van de klacht zal de duur van het eerste consult tussen de 75 à 90 minuten bedragen.

 

 


Polsdiagnose


Polsdiagnostiek werd voor het eerst beschreven in de Nei Jing (305-204 vC), het oudste boek over de traditionele Chinese geneeskunde. Destijds was het de Chinese geneesheren niet toegestaan om vrouwen lichamelijk te onderzoeken. Het lichamelijk onderzoek beperkte zich daarom vaak tot de pols en de tong.

Polsdiagnostiek is in de loop van de tijd ontwikkeld tot een verfijnd diagnostisch systeem. Er zijn 28 verschillende kwaliteiten aan de polsslag te voelen, bijvoorbeeld of de pols oppervlakkig is of diep, snel of langzaam is, zwak of juist krachtig is, maar ook of er sprake is van een gespannen pols of juist van een glijdende pols enz.

Om een juiste diagnose te kunnen stellen palpeer ik beide polsen met drie vingers op drie verschillende posities. Op die manier verkrijg ik belangrijke specifieke informatie over de toestand van de inwendige organen, toestand van qi en xue (Bloed), van Yin en Yang. 

 


Tongdiagnose


De tongdiagnose is een traditionele, zeer betrouwbare en objectieve observatietechniek. De tong is een reflectie van de inwendige processen in het lichaam. Bepaalde specifieke organen hebben namelijk hun eigen zone op de tong. Bij het uitsteken van uw tong kijk ik naar de vorm, de kleur, de structuur, het tongbeslag en de beweeglijkheid van de tong.

Aangezien uw tong mij informatie geeft over uw gezondheidstoestand van de afgelopen tijd is het van belang om voor aanvang van het consult geen koffie, rode wijn, drop of zuurtjes te nuttigen. Ook verzoek ik u om uw tong niet te schrapen of te poetsen. Dit beïnvloedt namelijk uw tongbeeld. 

 

 


Behandeling


Direct aansluitend aan de intake vindt de behandeling plaats. Afhankelijk van uw klacht kan de behandeling uit één of meerdere behandelvormen bestaan die tegelijkertijd of achtereenvolgens toegepast worden. Zo kan een TuiNa-behandeling ondersteund worden met acupunctuur, moxa-, en/of cuppingbehandeling. Zie voor meer uitleg hierover onder behandelvormen. Verder wordt de behandeling op een behandeltafel of stoel uitgevoerd. 

Het is raadzaam om gemakkelijk zittende kleding aan te doen aangezien de door mij toegepaste behandelvormen op de blote huid uitgevoerd worden. Alleen de delen van het lichaam waarop de behandeling wordt toegepast, hoeven ontbloot te worden. De rest wordt bedekt met een handdoek. Uw ondergoed blijft altijd aan. Bij TuiNa en cuppingtherapie wordt massage-olie op natuurlijke basis gebruikt. Soms wordt TuiNa ook over de kleding heen gegeven. 

Indien nodig zal ik naast de behandeling u ook voedingsadviezen en leefadviezen meegeven. Indien nodig kan ik ook kruiden voorschrijven. Op die manier kunt u zelf meewerken aan uw genezingsproces.

 

 

 

 


Contact

Praktijk TCG Jorn Beerens

Locatie Heerlen:

Kloosterweg 1, 6412 CN  HEERLEN

Locatie Geleen:

Molenstraat 54, 6161 CW  GELEEN

 

T: +31(0)6 - 108 15 909

E: info@praktijkjornbeerens.nl

Openingstijden

 

Maandag 9.00 - 22:00 uur
Dinsdag 8.00 - 22.00 uur
Woensdag 8.00 - 17:00 uur
Donderdag 9:00 - 14.30 uur
Vrijdag 9.00 - 17.00 uur

Aangesloten bij:

  • LVNT, Landelijke Vereniging  Natuurgeneeskundig Therapeuten
  • RBCZ, HBO Register Beroepsbeoefenaren Natuurlijke Gezondheidszorg
  • TCZ, Tuchtrecht Complementaire Zorg
  • SCAG, Stichting Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen